Posts tagged DEX Studio
DEX Studio Elevates Commercial Architecture With Three Unique Eateries: New Deli, Vito's Pizza and Badmaash

Venice-based DEX Studio and principal Glen Bell return to their roots with their recent remodeling of two eclectic beach-side restaurants: “New Deli,” a vegan deli in central Venice, and “Vito’s Pizza” in the heart of Santa Monica. DEX also designed the popular Los Angeles Indian eatery Badmaash as the franchise expanded from its Downtown LA flagship to the heart of Fairfax this summer. The vibrant restaurant is the second collaboration between Badmaash and DEX, blending unexpected with familiar in its bold reach for a uniquely cultural patron experience. Known for his refined marriage of design and material, Bell approached each transformation with meticulous attention-to-detail in a standard effort to emulate the heart of the business and what it stands for.

Located off of Pacific Avenue at the end of 26th walk street to the beach, the multi-purpose “New Deli” is imbued with a Southern Californian lifestyle and serves a unique tapestry of plant-based foods and products. A modest palette of materials were employed throughout that were demure, yet well-constructed, with shelves arranged to filter the sun into the space. The setting sun can be seen all the way to the beach in the late afternoon, and as the sun casts on the storefront, striped shadows cast on the marquee - a nod to the former crosswalk that once connected the space to the beach.

Once inside, the hickory and steel shelves accenting the hand-glazed ceramic tile walls display fresh items and goods, while the Carrara marble wraps the food display and espresso side, further emphasizing Bell’s consistent focus on craftsmanship and materials. The shaded vertical garden space provides a cozy shelter to enjoy the food and conversation away from Pacific Avenue.

With “Vito’s Pizza,” the intention was to create a cozy, laid-back space or a quirky home away from home, without the sofas. Initially designed as a DJ driven bar, the space has quickly morphed into a neighborhood centric eatery with open ceiling and skylights that brighten up the restaurant throughout the day. The previous McCabes pub was stripped away for intimate décor including a long display shelves full of the owner’s curiosities & collectibles, wood details that nod to Danish modern cabinetry, and a back bar inspired by a vintage hi-fi cabinet, complete with shelves of vinyl albums and bookshelf speakers.

The restaurant’s recent transformation included a new exterior, with counters lining the large sliding windows that overlook Santa Monica Blvd. Sculptural steel and wood benches are mounted into the hand-made brick wall for patrons enjoying a slice, creating a social edge between the interior and the sidewalk. From the cabinetry to the collections in the space, the hand of those who crafted each element is apparent.

At the center of studios, boutique retailers and restaurants, Badmaash’s new Fairfax location has a heightened level of pedestrian and vehicular traffic as compared to their downtown location, providing a promising sense of exposure and revelation to the neighborhood and beyond. With an understated, yet quirky, exterior as per the owners’ vision, the darker scheme that introduces passer-bys to the restaurant contrasts the interior brighter palette, with a painted signage in neon overlay directly on the building’s façade.

Once inside, the eclectic design immediately captures a patron’s attention. The backdrop of the dining room is a rigid tapestry made up of bands of color that begin to break away and envelop the space, with a color scheme that plays as a response to the mid-city locale and the west facing space. The colorful motif is inspired by the effervescent energy that defines the Indian culture, and offset by the neutral tones of the walls and natural materials of some of the furnishings. Conclusively, the space itself became a balance of contrasts, playing on traditional elements like the paneled ceiling and hanging lamps intermingling with the bold backdrop, coined appropriately the ‘Rapture Wall’ by Badmaash Co-Founder Nakul Mahendro.

Hype WorldDEX Studio
DEX Studio’s Glen Bell Transcends Residential Architecture With “The Keeshen”
Brandt_Exterior_1.jpg

In the last two decades, DEX Studio’s Glen Bell has made an incomparable mark throughout Southern California with properties that animate and examine the relationship between the built form and surrounding community.  Evidenced in the careful attention to craftsmanship and the studio’s progressive vision, Bell has consistently created environments that translate warmth and humanity along a contemporary continuum. This is exemplified to perfection in “The Keeshen Residence” in Mar Vista, highlighting warm, modern design with indoor-outdoor living.

Originally built as a nondescript, single-story home that limited views and visual interest, Bell added a second story and re-oriented the home entirely to take advantage of the stunning views stretching out to the Hollywood Sign. By doing so, Bell designed a home that engages with the family-friendly street, creating a plethora of opportunities for entertaining.

Using DEX Studio’s signature visual language of texture and natural materials, the home provides an open but idiosyncratic feel that stimulates the senses. The firm’s esteemed wood features on the façade run the height of the first and second stories; this feature carries over into the interior of the house where it serves as a screening device for the stairs and a dividing feature between the public and private spaces.

To focus on indoor-outdoor living, the first floor has a strong connection to both the front and backyards reinforced by large surface, mounted sliding doors and highly considered material selections. To further blur the lines between exterior and interior, Bell used redwood cladding on the underside of the exterior roof overhangs as well as on the interior ceiling finish of select rooms including the living room and master bedroom.

“The Keeshen” is set back from the street by elevated landscaping and series of poured concrete steps that lead to a decked landing and the front door. A large surface mounted slider flanks the front door, which when opened to the deck, allows a guest to travel seamlessly between the interior living room and the outdoor seating area. From the rear portion of the home, the sunken family/dining room connects to the backyard hardscape and pool via an oversized surface mounted slider and floor-to-ceiling window system. To further strengthen the indoor-outdoor connection, poured concrete was used for the hardscape and pool surrounding as well as the family/dining room flooring. The exterior also includes drought-tolerant landscaping, custom designed redwood fence, poured in-place fire pit, and a vertical succulent garden.

From a design standpoint, “The Keeshen” demonstrates DEX’s reputable use of texture and natural materials to express an honesty and quality through their imperfect attributes; the result is a home that feels warm, inviting, and undeniably modern.

Hype WorldDEX Studio
DEX Studio Announces Groundbreaking Of Badmaash As Franchise Expands
5d1a05678f91028a-cp.jpg

DEX Studio announces the milestone groundbreaking of Los Angeles Indian eatery Badmaash as the franchise expands from its flagship in Downtown LA to the heart of Fairfax. The 1,400 square foot Indian haven is the second Badmaash restaurant for DEX, blending unexpected with familiar in its ambitious reach for a transcendent patron experience.

DEX Studio Owner/Principal Glen Bell primarily sought to peel back layers of what Indian restaurants represent in Los Angeles and around the country. Through the immaculate design, DEX looked to create a space that is both approachable and modern while maintaining cultural integrity and relevance. The design process involved many intimate conversations with the Badmaash family surrounding memories of growing up and living in India, paving way to an organic showcase of colors, textures and styling indicative of the owners’ Indian roots.

The design blends the disparate influences of India’s history: the muted color palette, moldings and furnishings, as seen in traditional Iranian cafes, plays a backdrop to the vibrant wall feature.  Bands of color form a motif on the kitchen wall reminiscent of the Indian sari.  The bands start to unravel throughout the space, where they support a light fixture from above.

Hype WorldDEX Studio
Architectural Firm DEX Studio Announces Grand Opening Of Frame Venice Loft Building
bcffe02c7b8acf35-FRAMEDEX.jpg

Architectural firm DEX Studio is pleased to announce the Grand Opening of Frame’s latest development: the Frame Venice Loft building. Lead by DEX Founder/Architect Glen Bell, the project is the fourth collaboration between DEX and Frame, having completed the Frame Hollywood Loft building earlier this year.

“We collaborated closely with the client, who allowed us to push the boundaries of their requirements with the goal of designing something more unexpected,” says Bell. “The Frame team was very receptive of the vision and encouraged us to develop the details and materials that we love to use on our smaller projects.”

The building is located in a quiet west side neighborhood with mixed single and multi-family living, along the Venice Corridor. Occupying a corner lot, the building is generously set back from the street, with natural wood siding woven into the entry gate of the garage and lobby. The 29-unit building is organized in separate volumes to visually reduce the building’s bulk, and introduce a hierarchy to emphasize the vehicular and pedestrian entry.

The street facing units are configured in a horizontal band that floats over the landscape and sidewalk below. Carved recesses soften the facade with balconies pulled out from wood clad voids, obscuring the regular rhythm of the unit spaces within. Each balcony has a unique depth and view - the West facing balconies are stepped back to shield the afternoon sun, while the North and East offer views to the Santa Monica Mountains. Each unit is uniquely designed with an ample open plan that features high ceilings, custom designed cabinets, and modern kitchen & baths. All have access to a large lounge space that offers westerly views opening the space up to the ocean breeze. With the careful selection of contrasting materials used on the exterior of the building, the internal spaces feel warm and welcoming for all residents and guests of Frame Venice.

The Frame Venice building is located at 12636 W. Matteson Avenue, Los Angeles, CA 90066.

Hype WorldDEX Studio
DEX Studio Designs Wine & Spirits Haven “Stanley’s Wet Goods”
7372fedf59be4267-creativepool.jpg

Los Angeles architectural firm DEX Studio is pleased to announce a recent partnership with Stanley’s Wet Goods, a wine, beer and spirits retail environment in Culver City, California, where customers linger to interact with the space vis-à-vis a tasting bar. Stanley’s Wet Goods was meticulously designed by DEX with owner Glen Bell at the helm, further demonstrating his distinctive approach to architectural design.

Founded on the belief that the magic of Mother Nature enhances the most important moments of life with friends and family, Stanley's Wet Goods was specifically designed to serve as a communal space for like-minded drinkers with a suitable background of the varied products, each with their own personality. 

The thrust of the design came with the need for artfully storing and displaying the varying bottles. The retail space uses the high ceiling concept to emphasize the divided shelving used for storage and display, while playful lighting fixtures hang from the ceiling to bring the focus to the milled retail islands. A low graphic wood ceiling wraps from the exterior to provide an intimate atmosphere for the tasting area. Timber wood planks, stone and steel were also used to contrast the rich graphic nature of the retail products and bring more elemental aspects that ground the experience where customers will want to gather. 

“It was a pleasure working with a client who had a clear sense for his concept and the trust in us to meet his challenges,” shares Glen Bell. "With Stanley’s, we sought to create a space that felt familiar, yet unexpected. The idea was to strike a balance between serving John’s practical needs and stimulating the customer’s senses. The design became a focus on materials and craftsmanship that, like many of the products he sells, become better with age.”

Hype WorldDEX Studio